Eroare
  • XML Parsing Error at 1:591. Error 4: not well-formed (invalid token)
A+ R A-
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Adapost ilegal de caini, in incinta UP Sasar

Email Imprimare PDF

Peste 30 de patrupede sunt tinute in conditii insalubre, intr-un adapost improvizat
De mai bine de sase luni, in incinta unei zone rezidentiale din Baia Mare, mai exact pe spatiul fostei Uzine de Preparare a defunctei mine Sasar, functioneaza un adapost de caini.
Pana aici, nimic in neregula. Doar ca respectivul “adapost” nu indeplineste nici cele mai elementare criterii sau norme impuse de lege pentru un asemenea spatiu.
Asa-zisul adapost, este defapt un spatiu de vreo 30 de metri patrati, imprejmuit cu boxpaleti de lemn in loc de garduri si cu bucati de linoleum sau carton in loc de acoperis, unde isi duc veacul peste 30 de caini fara stapan.

 

Vecinii sunt exasperati
La nici 50 de metri de locul cu pricina, locuiesc peste 20 de familii de toate varstele.
Oamenii au ajuns deja la capatul rabdarilor, vazand ca numeroasele sesizari facute catre autoritati inca nu au avut niciun rezultat.
“Zgomot tot timpul, miros insuportabil, pericol sa fim muscati, mai ales copiii. Asa ceva nu se poate. Cine le da voie sa functioneze aici? Am fost la Primarie si ne-au raspuns ca o sa ia masuri, dar cand?”, spune indignat Nicolaie Micle, unul dintre locuitorii din zona.
Mai mult, din cauza acestui adapost, locuitorii din zona dar si proprietatile lor au devenit “de mana a doua”.
Celor care ar fi vrut sa isi vanda casele din zona, fie li s-a oferit un pret mult prea mic, fie au fost refuzati, fenomen care de altfel se intampla si in zonele Horea si Luminisului, unde recent au fost mutate cateva zeci de familii de romi de pe Craica.

Si totusi al cui este adapostul?
Din cate se pare, adapostul a fost creat de membrii Asociatiei “Salvati Animalele” din Baia Mare.
Contactat telefonic, Dorel Ghete, presedintele Asociatiei, nu a fost de gasit.
A raspuns insa altcineva. O voce de barbat care nici in ruptul capului nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea si nici nu a precizat daca adapostul apartine sau nu de Asociatia “Salvati Animalele”.
Singurul raspuns pe care l-am primit a fost acela ca “niste oameni cu suflet mare au grija de acei caini pe cheltuiala lor, si in lipsa altui spatiu, sunt nevoiti sa functioneze acolo”.

Adapostul nu are autorizatie de functionare
In incercarea de a afla totusi cine raspunde de respectivul focar de infectie, am contactat autoritatile.
Eleonora Ghete (n.r. coincidenta de nume, nefiind ruda cu Dorel), directoarea Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primariei Baia Mare, a precizat ca are cunostiinta de existenta respectivului adapost.
Nu stie insa de ce asociatie apartine, avand in vedere ca Primaria nu a emis nicio autorizatie pentru functionarea vreunui adapost canin in spatiul respectiv.
“Intradevar, cereri au sosit pentru acordarea de catre Primarie a unui spatiu pentru desfasurarea unei asemenea activitati, insa pana acum nu a fost emisa nicio hotarare de Consiliu Local in acest sens. Asadar, cu siguranta functionarea respectivului centru nu este autorizata”, a precizat Eleonora Ghete.
De altfel este si lesne de inteles de ce un spatiu atat de insalubru nu poate primi nicicum aviz de functionare.
Situatia in acest caz este insa mai mult decat delicata. Daca adapostul se inchide, cainii vor fi lasati pe strazi, ceea ce ar deranja cetatenii.
Daca patrupedele vor fi tinute in continuare acolo, locuitorii din zona vor avea parte in continuare de zile negre.
Solutia cea mai buna, si in opinia autoritatilor, este mutarea adapostului intr-un spatiu special amenajat.
Acest lucru insa va mai dura, avand in vedere atat lipsa imediata de spatiu cat si de fonduri.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Online

Avem 1111 vizitatori online